Съдружници в науката
Published undefined

M-BG-00000651

Партньорството на Чарлз Хайделбергер (Charles Heidelberger) и Робърт Душински (Robert Duschinsky) оставя следа в историята на онкологичните изследвания и се превръща в символ на силата на сътрудничеството.

През 50-те години на миналия век, водени от взаимното си желание да подобрят живота на пациентите, известните учени Чарлз Хайделбергер и Робърт Душински започват партньорство, което ще промени хода на онкологичните изследвания.

Хайделбергер е брилянтен и световно признат американски биохимик и специалист по клетъчни култури, който посвещава кариерата си на изследванията на рака. След години на упорита работа той открива, че въвеждането на флуорен атом в структурата на един пиримидин, наречен урацил, може да попречи на синтеза на ДНК и РНК, като по този начин предотвратява растежа на някои тумори. След революционното си откритие Хайделбергер привлича за помощ химика на Рош Робърт Душински, за да синтезира веществото, известно като 5-флуороурацил.

Заедно те продължават да експериментират и да провеждат клинични изпитвания, които дават надежда за инхибиране на растежа на туморите. През 1957 г. те успяват да синтезират лекарство, което в крайна сметка се превръща в мощно оръжие в битката срещу различни видове рак, включително рак на дебелото черво, гърдата и стомаха.

Материалът е одобрен до 12.2022 г.

РОШ България ЕООД София 1618, ул. „Бяло поле“ №16, тел.: (02) 818 44 44, факс: (02) 859 11 99 Гореща линия: 0700 10 280 (денонощно за територията на цялата страна, на цената на един градски разговор).

Част от поредица
125 years
Разгледайте цялата поредица

please be aware that you are leaving this website.