Победителите във второто издание на HealthCare Lab ще бъдат обявени скоро

Международната програма за подкрепа на компании в дигиталното здравеопазване в ранна фаза на развитие от Централна, Източна и Южна Европа - HealthCare Lab, ще представи печелившите стартъпи от второто издание. Девет стартиращи компании, насочени към подобряване на качеството на здравеопазването и живота на пациентите, усъвършенстват иновативните си идеи в продължение на три месеца с помощта на международни ментори, бизнес треньори и инвеститори. По време на последния онлайн Демо Ден, който се провежда на 6 април 2022 г., трите печеливши стартъпа ще получат финансова награда от 10 000 евро, в допълнение към ценния опит и важните контакти. Експертното жури ще избере победителите въз основа на мащабируемостта на бизнеса, въздействието върху пациентите и здравеопазването и окончателното представяне по време на на презентацията.

Бъдещето на здравеопазването се базира на иновациите

Целта на програмата HealthCare Lab е да подкрепи разработването на иновативни решения в областта на здравеопазването с фокус върху стартъпите. Акселераторът, който първоначално е бил създаден в Словакия за словашки и чешки стартъпи, разшири обхвата си. Днес той включва стартъпи, експерти и партньори от 16 държави в Централна, Източна и Южна Европа. HealthCare Lab се поддържа от Рош и EIT Health, най-голямата мрежа от иноватори в здравеопазването в Европа.

Едно от намеренията на организаторите е не само да подкрепят стартъпите, но и да демонстрират големия потенциал на дигиталните иновации в областта на здравеопазването.

Данните и ранната диагностика стават все по-важни

Healthcare Lab има една ясна цел: да допринесе за една по-здрава Европа. Затова във второто си издание програмата е фокусирана върху три ключови предизвикателства: управление на данни, скрининг и ранна диагностика и дигитално лечение и контрол върху заболяванията. От повече от 200 заявления от над 30 държави, организаторите избраха девет стартъпа, които завършиха тримесечна акселерационна програма, включваща семинари, сесии за работа в мрежа и индивидуално менторство с повече от тридесет треньори, инвеститори и експерти. “EIT Health разработва и формира иновативни идеи, които наистина могат да помогнат за революционизирането на здравеопазването в Европа. EIT Health е подкрепил приблизително 1200 стартъпа, които са събрали външни инвестиции на стойност над 247 милиона евро. Заедно със 150 партньора, ние им помогнахме да излязат на пазара и да се разширят, за да обслужват пациенти и граждани. Healthcare Lab е още една програма, разкриваща впечатляващия иновативен потенциал в Централния, Източния и Южния регион”- каза Тамас Бекаси, RIS Business Creation Manager в EIT Health.

Бизнес мащабируемост или въздействие върху пациентите

Втората година от програмата HealthCare Lab ще завърши с онлайн събитието Demo Day, което ще се проведе на 6 април 2022 г. в 17:00 CET. Demo Day ще събере ключови представители  от областта на иновациите, здравеопазването, вдъхновяващи лектори и особено стартъпи, които имат потенциала да повлияят положително върху развитието на здравеопазването в нашия регион. Един от основните лектори на събитието ще бъде Падраик Уорд, ръководител на Roche Pharma International. Г-н Уорд ще говори за бъдещето на иновациите в здравеопазването, както и за най-обещаващите тенденции в персонализираното здравеопазване и потенциала на стартъп-корпоративното сътрудничество да създаде революционни иновации, които спасяват живота на пациентите.

По време на събитието Demo Day, всеки от финалните стартъпи ще има три минути, за да представи иновативния си проект. След това експертното жури ще има още три минути, за да зададе допълнителни въпроси. При избора на печелившите стартъпи от всяка категория, журито ще вземе предвид такива критерии като качеството на крайното представяне, мащабируемостта на бизнеса и въздействието върху пациентите и здравеопазването. Освен тримата победители, избрани от експертите, онлайн публиката също ще може да гласува за своя фаворит. Победителят в наградата на публиката ще получи пакет от услуги, който ще включва правни консултации и консултации от спонсорите на програмата. Регистрирайте се предварително, за да гледате Демо Ден онлайн тук. За повече информация относно програмата HealthCare Lab, посетете www.healthcarelab.eu.

Кои стартъпи са завършили акселерационната програма?
Oncochain (Румъния)

Oncochain изгражда изследователска платформа, която позволява съвместното събиране на данни от реалния свят и предоставяне на базирани на стойността грижи в областта на онкологията.

Upmedic (Полша)

Upmedic предлага интелигентен генератор на структурирана медицинска документация, задоволявайки непрекъснато нарастващото търсене на медицинска диагностика, като помага на лекарите да работят по-интелигентно и по-ефективно.

Kelvin Health (България)

Kelvin Health прилага мобилна термография AI за неинвазивен съдов медицински скрининг, мониторинг и ранна диагностика, за да спаси крайниците и живота на пациентите с диабет.

ELM Genomic (Турция)

ELM Genomics е стартъп за здравни анализи, разработващ продукти на геномиката за ранен скрининг и диагностика на редки заболявания при новородени с цел ранна интервенция за предотвратяване на необратими психически и физически увреждания, като същевременно предоставя доклади за характерни черти в начина на живот, базирани на ДНК, и препоръки с доживотна стойност.

Vagustim Bioelectronics (Турция)

Vagustim е дигитален терапевтичен продукт за пациенти, страдащи от храносмилателни заболявания, използващ персонализирана неинвазивна технология за стимулиране на аурикуларния клон на блуждаещия нерв.

BrachyDOSE (Литва)

BrachyDOSE е променящо играта решение, създадено за предотвратяване на 100% от грешките при лечението с лъчетерапия на най-често срещаните ракови заболявания.

Calmsie (Полша)

Calmsie помага на деца, страдащи от депресия и тревожност, като предоставя дигитална терапевтична програма, която подобрява процеса на възстановяване, така че той да бъде по-интерактивен, ангажиращ и ефективен.

Synovius (Румъния)

Synovius е ултра портативно моторизирано устройство за възстановяване на ставите, което може да движи крайниците на пациентите и да се използва от хора с параплегия директно в инвалидната количка.

PONS (Турция/САЩ)

С ултразвук във всяка локация, PONS е AI интегрирана мобилна ултразвукова технология, която може да се използва от потребители или аптеки и предоставя на лекаря дистанционни медицински изображения и оценка на риска за пациента.

Медия
Прессъобщение
виж повече
05.04.2022

please be aware that you are leaving this website.