Медицински университет-София с нова творческа зала за студенти и преподаватели

На 18.04.2022 г. бе открита нова творческа зала за работа по проекти за студентите и преподавателите на Медицински университет - София. Модерното пространство се намира в сградата на Централна медицинска библиотека и ще даде възможност за провеждане на отворени срещи, дискусии, работа по научни проекти и представяния на нови книги в приятна и мотивираща обстановка. Залата откриха ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков, г-жа Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община и г-н Хишам Сабри – генерален мениджър на биотехнологичната фармацевтична компания Рош България.

Сред официалните гости бяха представители на Медицински университет – София, посолството на Швейцария у нас, браншови и търговски организации.

По време на церемонията бе представено видео, което проследява етапите от ремонта на залата, който започна през м. декември 2021 г. Той бе осъществен с подкрепата на Рош България, която отбелязва 125 години от своето основаване. Част от дарeнието на компанията са и 90 електронни книги от световно признати автори и издателства в различни сфери на медицината, фармацията и здравните грижи. Книгите вече се използват през глобална онлайн платформа, до която библиотеката получава достъп за първи път.

В приветствието си ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков заяви: “Нашият стремеж е науката в университета да продължи да се развива, както винаги е било – на изключително високо ниво. Това в модерните времена е възможно само, ако се осигурят и съвременни условия за самоподготовка, за дискусия и за спорове, в които да се родят хубавите идеи. Съществен момент в този процес са колективната работа, дигитализацията на ресурсите и възможностите за творчество в науката.“ Той добави, че такива проекти ще мотивират още повече младите хора да се развиват в медицинската наука, ще допринесат за повишаване на удовлетворението им от обучението в Медицински университет - София. „Точно това е сред основните ни задачи - да създадем повече мотивация, за да останат тези млади хора в България“, завърши приветствието си акад. Трайков. Той връчи сертификат за дарение на генералния мениджър на Рош България Хишам Сабри.

Директорът на библиотеката, г-жа Людмила Томова сподели, че „новата творческа зала е място за неформално общуване между студенти и преподаватели на Медицински университет - София, за обмяна на знания, добри практики и идеи, чиято роля е в съзвучие със съвременните тенденции в библиотечно-информационните услуги“.

Тя обяви, че в залата вече е представена първата изложба от фотографии „Етюди в сиво“ – дебют на служителя в Централна медицинска библиотека Михаил Михайлов, която показва красотата през черно-бял обектив.

„Опитът ни е научил, че големите постижения тръгват от малки стъпки. Създаването на пространство за научни дискусии, работа по проекти е малка стъпка, но с голямо значение“, каза генералният мениджър на Рош България г-н Хишам Сабри. Според него, инвестициите в наука и образование днес ще осигурят това, от което пациентите ще се нуждаят в бъдеще. „Науката е пътешествие, което започва с доброто образование. За това сме щастливи, че можем да подкрепим Медицински университет – София, който е най-старото висше медицинско училище в България с над 100-годишна история“, допълни той и пожела успех на студентите и преподавателите от университета.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви, че науката и медицината изискват екипна работа, която може да бъде осъществена в новооткритата зала. Тя поздрави Рош България за избора да отбележи своята 125-годишнина с инвестиция в образованието, науката и създаването на мотивираща среда.

За Медицински университет - София и ЦМБ

Медицински университет-София е най-старото и голямо висше медицинско училище в България. Вече над 100 години той е лидер в медицинското образование в страната, и осигурява качествено обучение на български и чуждестранни студенти.

Според рейтинговата система за висшите училища в България, вече почти десетилетие Медицински университет - София държи първото място в основните за сферата направления: Медицина, Дентална медицина, Фармация и Обществено здраве.

През 2021г. МУ-София беше избран с максимум точки за един от 7-те изследователски университета в България по методика, разработена от Министерството на образованието и науката на Р България. Университетът редовно е включен в престижни международни класации, а в последните години негови учени са неизменно част от Топ 2% на най-влиятелните учени от цял свят, според рейтингова система на университета в Станфорд.

Библиотеката към университета е Централна медицинска библиотека за страната, с фонд от над 330 хил. тома на български и чужди езици, има 2 читални и компютърна зала. Читателите могат да използват всички форми на библиотечно обслужване, безплатен интернет, достъп до електронни ресурси и световни бази данни. Тук се подготвят и издават научните списания, издавани от МУ-София.

За Рош

Рош е компания-новатор в областите фармация и диагностика и като такава се фокусира върху развиването на науката за подобряване живота на хората в глобален мащаб. Комбинацията от експертиза в двете гореспоменати области прави Рош лидер в персонализираното здравеопазване.

Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, имунологията, инфекциозните заболявания, офталмологията и заболявания на централната нервна система. Също така, Рош е световен лидер и в ин витро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Основана през 1896 година, Рош продължава да търси по-добри начини за превенция, диагностика и лечение на заболяванията и да има устойчив принос за обществото. Повече от 30 лекарства, открити от Рош, са включени в списъка на Световната здравна организация (СЗО) с лекарства, които имат изключителна важност, като сред тях присъстват животоспасяващи антибиотици, антималарици и онкологични лекарства. Рош е призната като един от лидер в устойчивото развитие на индустриите Фармация, Биотехнология & Природни науки вече 13 поредни години според Dow Jones Sustainability Indices (DJSI).

Със седалище в Базел, Швейцария, групата Рош оперира в над 100 държави и има повече от 100 000 служители из целия свят. Дженентек /САЩ/, е изцяло собственост на групата Рош. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония.

Медия
Прессъобщение
виж повече
18.04.2022

Научете повече

please be aware that you are leaving this website.